E-post
info(a)kopenscooter.nu
Telefon
08-728 00 04

 
HemMina sidorKundserviceKöpvillkorGaranti/UnderhållOm ossNyheter/MediaKontakta oss
 
  •  
Butikens startsida

Modedskolan - Info moped & eu- mopeder


Olika typer av mopeder och vilka regler som gäller


Moped klass I: Är en moppe som är konstruerad för att köras i högst 45 km/tim. Det är denna moped som kallas EU-moped. För att få köra moped klass I måste du ha körkort, traktorkort (utfärdat före den 1 oktober 2009), eller förarbevis för moped klass I (körkort behörighet AM från den 1 oktober 2009). För att få körkortsbehörigheten AM måste du vara 15 år och göra ett kunskapsprovet på Vägverket, samt ha genomfört en utbildning hos en behörig utbildare. Läs mer om detta på www.korkortsportalen.se. En moped klass I måste vara registrerad hos Vägverket och ha en registreringsskylt baktill. Däremot krävs inget kontrollmärke på mopeden och den behöver normalt inte kontrollbesiktigas. En moped klass I måste vara trafikförsäkrad.

Moped klass II: Är den EU-godkända moppen som är konstruerad för att köras i högst 25 km/tim och motorns effekt får vara högst 1 kilowatt. För att få köra en moped klass II krävs att du har ett förarbevis för moped klass II, körkort för minst behörighet AM eller traktorkort och att du fyllt 15 år. Läs mer om detta på www.korkortsportalen.se. Om du har fyllt 15 år före den 1 oktober 2009 behöver du inget förarbevis för moped klass II. En moped klass II ska inte registreras och den har därför heller ingen registreringsskylt. En moped klass II måste vara trafikförsäkrad och du måste ha med dig trafikförsäkringsbeviset när du kör. Det finns även äldre moppar som är konstruerade för att köras i högst 30 km/tim och är godkänd i Sverige enligt äldre bestämmelser. Sådana mopeder måste ha ett typintyg utfärdat före den 17 juni 2003.

Trafikregler för mopeder klass I och klass II skiljer sig åt, följande regler gäller för båda klasserna:
• Du måste ha en godkänd hjälm, E- eller SIS-märkt för att få framföra din moped. Alla hjälmar från KopEnScooters.Nu har denna certifiering. Hjälmen måste vara ordentligt fastspänd.
• Du får inte köra på motorväg eller motortrafikled med mopeden.
• Mopeden ska framföras på vägrenen om det finns en sådan, annars på körbanan.
• Du får skjutsa på en moped om den är godkänd för passagerare. På en moped får det inte samtidigt färdas fler personer än mopeden är byggd för.
Regler för moped klass I
• Du får inte köra i cykelfält eller på cykelbanor med din klass I moped.
• Du får inte köra i körfältet för fordon i linjetrafik "bussfilen" med din moped.
• Du får inte parkera mopeden på gång- eller cykelbanor och normalt heller inte i cykelställ.
Regler för moped klass II
• Du ska köra din moped på cykelbanan om det finns en sådan.
• Du får köra mopeden i körfältet för fordon i linjetrafik ”bussfilen” om körfältet ligger till höger i färdriktningen.
• Du får parkera mopeden på samma sätt som en cykel (gäller tvåhjuliga mopeder).

Det är straffbart att köra en moped som är trimmad. Vid trimning upphör alla garantier. Den som kör moped berusad kan dömas för rattfylleri. Detta kan påverka möjligheterna att få körkortstillstånd. KopEnScooter.Nu tar seriöst på det ansvar som vilar på oss som säljare av EU-mopeder. Vi varken medverkar eller uppmuntrar till trimning men svarar gärna på frågor från föräldrar som vill veta mer om hur man upptäcker att deras barns moped är trimmad.

Att tänka på vid köp av moped
Moped klass I: Se till att du får med registreringsbeviset när du köper en moped klass I. Se upp om du köper begagnat! När du köper en moped från KopEnScooter.Nu kan du alltid känna dig trygg med ditt mopedköp och du får alltid 2 års garanti. Alla fordon från Baotian med 4-takts motor har dessutom 5 års motorgaranti.
Moped klass II: När du köper en moped klass II ska du begära att få ett typintyg på din moped, om det är en svensk godkänd 30-moped, eller ett CoC-intyg (intyg om överensstämmelse), om det är en EU-godkänd 25-moped. Se upp om du köper begagnat! Varning också för privatimport, så kallade sidoimporterade mopeder säljs tyvärr av vissa handlare som "godkända" mopeder klass II. En sådan moped kan som regel aldrig bli typgodkänd i Sverige eftersom grundhandlingar saknas. Mopeden får säljas men inte användas! Mopeden kan ha samma utseende som en svensk godkänd 30-moped, klass II, men har inget svenskt typintyg. Klass II mopeder från KopEnScooter.Nu har CoC-intyg och är godkända i Sverige.

Försäkra din moped
Trafikförsäkring: Alla mopeder i Sverige behöver en trafikförsäkring för att få framföras i trafik. Priser mellan olika försäkringsbolag varierar kraftigt. Vår erfarenhet är att Folksam vanligtvis är billigast, men det är alltid värt att kontakta flera försäkringsbolag för att be om priser. Kontakta oss om du vill ha hjälp med att teckna din försäkring. En trafikförsäkring kan oftast betalas per månad, kvartal, halvår eller helår. Om du inte använder din moped kan du kontakta försäkringsbolaget och avbryta trafikförsäkringen.

Vagnskada, stöld och brand ingår inte i en trafikförsäkring utan måste tecknas separat. Denna del av försäkringen är normalt sett dyr oavsett vilket försäkringsbolag du väljer. De mopeder av märket Baotian som KopEnScooter.Nu säljer har en märkesförsäkring för endast 1 495 kr per helår där egendomsförsäkring för vagnskada, stöld och brand ingår. Observera att du måste teckna en trafikförsäkring via ett annat bolag för din moped om du väljer detta alternativ. Märket Baotian har blivit mycket populärt i t ex storstadsregioner och har ett förmånligt pris att försäkra jämfört med andra mopedmärken som ofta kostar 5 000-12 000 kr per år att försäkra.

Har du A-kort? Om du har körkort för MC rekommenderar vi att du köper en motorcykel, t ex 125cc, 150cc eller 250cc. En helförsäkring för en MC kostar normalt mellan 1 500-3 000 kr per år. En MC från KopEnScooter.Nu kostar inte mycket mer än en moped, men du får mer för pengarna och dessutom lägre försäkringskostnad när du köper en motorcykel i jämförelse med en moped.

Vilken moped som passar mig bäst?
Storlek och förvaringsutrymmen: Om du jämför de mopeder KopEnScooter.Nu säljer är de största skillnaderna på dessa mopeder utrymme för förare, utrymme för passagerare, förvaringsutrymme, däckstorlek. Hur ska du använda din moped? Är förvaringsutrymme viktigt? Har du behov av en moped med bra benutrymme och stora däck, eller känner du dig mer trygg på en något mindre moped med mindre däck och lägre sitthöjd? Vid valet av modell är det viktigt att man sitter ordentligt och bekvämt. Det är också viktigt att mopeden passar det underlag man avser att köra på. Större hjul är att rekommendera på både grusvägar och mindre bra underhållna vägar. De större hjulen gör det komfortmässigt mer behagligt att köra på ojämnt underlag. De flesta mopeder har en krok för en påse eller en väska, samt ett utrymme under sitsen där t ex en hjälm kan förvaras. Vissa mopeder har dessutom handskfack och packbox. På de flesta mopeder som inte har packbox som standard kan en universal packbox monteras. Dessa kan köpas på hemsidan KopEnScooter.nu under produktkategorin tillbehör.
Design: Val av utseende och färg på mopeden är viktigt, du skall självklart tycka om din moped! Har du en moped som du gillar är det roligare att köra den och man kanske blir mer motiverad att hålla mopeden ren. Underhåll är mycket viktigt när det gäller hållbarheten. En väl underhållen moped kan i princip hålla hur länge som helst.
Hur motorn skiljer sig mellan olika modeller: Förr hade alla mopeder tvåtaktsmotor. Nästan alla mopeder som KopEnScooter.Nu säljer har fyrtaktsmotor. Denna motor är mer miljövänlig, luktar mindre, är enklare att underhålla och har en tystare gång än en tvåtaktsmotor.

Exempel på fördelar mellan olika mopeder från KopEnScooter.Nu:
Baotian Classic – Rymlig samtidigt som den har låg sitthöjd, låg vikt, och är smidig och enkel att köra.
Baotian Angel – Stora däck, bra markfrigång, gott om utrymme för förare och passagerare.
Baotian Sport – Bra förvaringsutrymmen med packbox, handskfack, och packbox som ingår i priset.

Varför köpa en moped?
Det är kul, billigt, miljövänligt och en härlig känsla att köra moped. Varför sätta sig i en varm bil en het sommardag när man på moped kan känna fartvinden fläkta och alla dofter. Instängd i en bil är det inte samma känsla av närvaro helt enkelt. Eller varför betala tusentals kronor i driftkostnader när en modern moped konsumerar cirka 0,2 liter bensin per mil. En moped från Baotian är dessutom billig att köpa och att försäkra och är dessutom ett riktigt roligt färdmedel. Mopeder är väldigt smidiga fordon. Man tar sig lätt fram i trafiken eftersom de inte tar så mycket plats och eftersom de har bra köregenskaper. De flesta mopeder har dessutom inga växlar vilket gör dem enkla att köra och lämpliga för de som aldrig förut kört moped, det är i stort sett bara att gasa, styra och bromsa. Mopeder är viktmässigt mycket lätta. Det är dessutom mycket enklare att hitta en parkering för en moped jämfört med t ex en bil.

Det är billigt att köpa, använda och äga en moped. Det finns idag mycket prisvärda mopeder med bra kvalitet, t ex Baotian. Den rörliga kostnaden är också låg. En trafikförsäkring kostar ca 2 000 kr per år, men man kan ställa av mopeden under vintern och betalar då bara när man använder mopeden. Försäkrig av vagnskada, brand och stöld för en Baotian kostar 1 495 kr per år med en märkesförsäkring från Insplanet. För att använda en moped krävs att man har en hjälm. Godkända hjälmar kan köpas från 495 kr. Ett förarbevis för en moped kostar ca 1500 kr vilket är mycket lägre än vad ett körkort för bil kostar, men om du redan har ett körkort för bil krävs inget extra kort för moped. Kostnadsbesparingarna jämfört med en bil är flera, en moped konsumerar cirka 0,2 liter bensin per mil och i Stockholm undviker du tullavgifter. Du spar dessutom tid eftersom du både undviker parkeringsproblem och ibland även köer. Det finns vinterdäck till de flesta mopeder vilket gör att de kan användas året runt. Priset på service och reservdelar varierar beroende på märke, men reservdelar för en Baotian finns det gott om och de är mycket prisvärda.

Är det inte farligt? Självklart ska man alltid vara försiktig i trafiken. På två hjul känns det kanske inte lika tryggt som på fyra hjul och dessutom syns man inte lika bra i trafiken som när man kör bil. Däremot har media haussat antalet olyckor med mopeder under de senaste åren. Om man tar hänsyn till att antalet EU-mopeder i trafik bara på några år ökat med 400% och att det idag finns över 130 000 fordon registrerade som EU-mopeder i Sverige har olyckorna med mopeder procentuellt sett minskat. Dessutom har utvecklingen av mopeder under denna period gått framåt i rasande fart, och detta har bidragit till bland annat ordentliga skivbromsar fram på de flesta mopeder. De flesta mopeder som säljs idag är av modellen scooter, vilket innebär att de är mycket lätta att köra och känns säkra. Det finns inga växlar utan det är bara att gasa och bromsa, och det finns ett golv som man har fötterna på och de väger inte speciellt mycket.

Tips om hur du åker säkert på en EU-moped!
Det finns flera sätt att öka säkerheten när du färdas på din moped. Använd kläder som syns eftersom det gäller att synas ordentligt på din moped. Anpassa farten efter rådande förhållanden i till exempel kurvor där det ofta samlas grus som kan göra att mopeden inte får fäste när du svänger. Se till att andra trafikanter vet vad du ska göra. Blinka i tid när du ska svänga med din moped och ha alltid ett vakande öga på att andra trafikanter är väl införstådda i vad du tänker göra. Det är också viktigt att vara särskilt uppmärksam när du åker på en väg med mötande trafik med mopeden eftersom någon av de mötande bilarna kan vara på väg att svänga vänster och alltså korsa ditt körfält. Du ska också vara uppmärksam på trafik som kommer in på din väg från höger. De kan ha missat att du kommer eftersom de oftast har blicken inställd på större fordon och lätt kan missa en moped. Ha alltid båda händerna på styret och båda fötterna på fotplattan när du kör och åk med blicken 20 m framåt så upptäcker du eventuella hinder i tid. Kom ihåg att dina backspeglar på din moped bara ger en begränsad blick bakåt. Det finns alltid en ”död” vinkel som ligger nära dig till vänster och höger. Ska du byta fil eller svänga se dig snabbt över axeln också. Glöm inte att samma sak gäller för bilister. Det finns en ”död” vinkel där de inte ser dig eller din moped heller. Utför dessutom en säkerhetskontroll av din moped innan du åker för att vara säker på att dina lampor (blinkers, fram- och bakljus, bromsljus) fungerar, att däcktryck är ok, att tutan fungerar och att bromsar och gas fungerar som de ska på din moped. Om du använder din moped under vintern är det viktigt att använda lämpliga däck. Det finns dubbade däck att köpa till din moped.

Underhåll av en moped
Om du underhåller din moped kommer du att öka livslängden och få mindre oönskade problem när du ska använda din moped. Dessutom krävs det att du regelbundet lämnar in din moped på en moped- eller MC-verkstad för att garanti ska gälla. Använd också ett överdragskapell som skyddar mopeden mot smuts, regn och rusk. Följ även råden för inkörning de första 30 milen. Det är då viktigt att du undviker att åka omkring med max gaspådrag på din moped. Håll också din moped ren och väloljad så sparar du på reservdelar och i längden pengar! Om du inte använder din moped under vintern finns en beskrivning för vinterförvaring att tillgå på hemsidan KopEnScooter.Nu.

Värna om miljön – välj moped
Välj ett grönare alternativ, välj tvåhjulingen som både tar mindre plats och har lägre bensinförbrukning än bilen. Den uppmaningen ger McRF som i samband med mässan ”På Två Hjul” i Göteborg sjösätter branschföreningens miljövänliga projekt som syftar till att lyfta de fördelar som finns med att som konsument välja moped eller motorcykel som transportmedel. Enligt en undersökning som tidningen Bike har låtit genomföra är tvåhjulingen miljövänligare än bilen. I och med att tvåhjulingen drar mindre bensin blir också koldioxidutsläppen betydligt lägre än från en bil. Det går givetvis att sitta fler i en bil än vad det gör på en motorcykel, säger Per Johansson på McRF. Om man tittar på rusningstrafiken i storstäderna sitter det oftast bara en person, max två, i varje bil. Samåkningsprincipen fungerar med andra ord inte riktigt som den borde. Om fler väljer att köra moped eller motorcykel i storstadstrafik kommer köerna bli kortare och trängseln mindre, vilket också resulterar i att de som ändå väljer att köra bil slipper sitta fast i långa köer i samma utsträckning som de gör idag. Resultat blir ett bidrag till en miljövänligare trafiksituation. McRF företräder de ledande generalagenterna/leverantörerna av mopeder, motorcyklar och kringutrustning i Sverige.

Utbildning och prov för Moped Klass I
För att få förarbevis för Moped Klass I måste du genomgå en särskild utbildning och godkännas vid ett kunskapsprov. Utbildningen innehåller både teoretiska och praktiska moment, medan det avslutande provet är enbart teoretiskt. De områden som tas upp under utbildningen är ordonskännedom, trafikregler, trafikens förrädiska situationer och människans begränsade förmåga för att framföra din moped. I utbildningen ingår också manöverträning och praktisk tillämpning av din moped. Kunskapsprovet omfattar 25–35 frågor om mopeden, regler, människan, risker och miljön. Du måste ha rätt på minst 80 procent av frågorna för att bli godkänd. Utbildning och examination anordnas bland annat av trafikskolor, motororganisationer, studieförbund och frivilligorganisationer. Utbildare och examinatorer måste godkännas av Vägverket.

Historik
Den 23 maj 1952 kom beslutet att cyklar med hjälpmotor skulle fritas från registrerings-, skatte-, försäkrings- och körkortsbestämmelserna. Lagändringen började gälla den 1 juli samma år. Det innebar att ett fordon, mopeden, var körkortsbefriat under vissa förutsättningar. Tidigare fanns det cyklar med hjälpmotorer, och så kallade lättviktare (lätta motorcyklar). Ursprungligen var den maximalt tillåtna hastigheten för en svensk moped 30 kilometer i timmen, och åldersgränsen var 15 år. De mopeder av denna typ som finns kvar i dag (med typintyg utfärdat före den 17 juni 2003) anses tillhöra klass II. Sedan den 17 juni 2003 får endast mopeder tillhörande klass I och II (klass II = EU25) köpas som nya. Mopeder tillhörande klass II (30-mopeder) får dock köpas och säljas begagnade mopeder.

Moped | Baotian | Hjälm | Scooter | Elcykel | Vespa | Startsidan