Inför själva inköpet av din moped är det värdefullt att vara medveten om några centrala faktorer. Beroende på om du väljer en klass 1 eller klass 2 moped, finns det olika aspekter att hålla koll på.

Viktigt att tänka på vid själva köpet!

Klass 1
Det är viktigt att du ser till att få med ett registreringsbevis när du köper en moped klass I (även kallad EU-moped eller 45-moped) och var särskilt uppmärksam ifall du köper begagnat. Registreringsbeviset är en identifikation för mopeden och består av två delar. Den första delen innehåller teknisk information om ditt fordon. Del två är en värdehandling och intyg på vem som är registrerad ägare till fordonet, samt innehåller uppgifter om bl.a. tidigare ägare och allmänna uppgifter om fordonet. Tänk på att förvara registreringsbeviset på ett säkert ställe så det inte kommer i orätta händer. Hos KopEnScooter.Nu vill vi att du som kund ska känna dig trygg med ditt mopedköp och är noga med att du får alla papper med dig, samt får du alltid två års garanti på din produkt. Vi hjälper även till med att teckna en försäkring på din nya scooter.


Klass 2
En klass II moped (här ingår 25-moped och 30-moped) behöver inte registreras men den måste vara typgodkänd. Du måste därför se till att begära ett CoC-intyg (intyg om överensstämmelse) för en EU-godkänd 25-moped och ett typintyg om det är en nationellt godkänd 30-moped. Varning: Vi vill varna för privatimport, så kallade sidoimporterade mopeder. Dessa säljs tyvärr av vissa handlare som "godkända" klass II-mopeder. En sådan moped kan som regel aldrig bli typgodkänd i Sverige eftersom grundhandlingar saknas. Mopeden får säljas men inte användas. Mopeden kan ha samma utseende som en svensk godkänd 30-moped, klass II, men har inget nationellt typintyg.
Alla klass II-mopeder från KopEnScooter.Nu har CoC-intyg och är godkända i Sverige.

Försäkra din moped
Enligt lag måste du ha en trafikförsäkring från den dag du blir ägare till mopeden, oavsett mopedtyp. Trafikförsäkringen ersätter om du eller den du skjutsar skadar sig i en olycka med din moped, t.ex. om du krockar med en annan moped. Försäkringen ersätter också skador på den andra moppen och personen du krockat med. Om du inte tänker använda mopeden under en period kan du kontakta försäkringsbolaget och avbryta trafikförsäkringen.

Vagnskada, stöld och brand ingår varken i en trafikförsäkring eller i din hemförsäkring, utan måste tecknas separat. Priserna mellan olika försäkringsbolag varierar kraftigt, så det är värt att kontrollera och jämföra. Flera av de märken KopEnScooter.Nu säljer har en märkesförsäkring via Insplanet, där egendomsförsäkring för vagnskada, stöld och brand ingår. Dock måste trafikförsäkring tecknas via ett annat bolag med detta alternativ. Kontakta oss gärna om du vill ha hjälp att teckna din försäkring.