Det är mycket att tänka på när man ska köpa moped men viktigaste av allt är att fundera på vad du har tänkt att använda mopeden till. Ska du bara köra korta sträckor eller har du tänkt att pendla lite längre avstånd? Behöver du kunna skjutsa eller är förvaringsutrymme extra viktigt? En del vill ha en sportig look medan andra föredrar en mer stilren design. Fundera noga över hur ditt behov ser ut då det finns många modeller att välja på. Här har vi listat ett antal punkter som vi tycker är viktiga för att kunna avgöra vilken moped som är lämplig för ditt behov.
1. Klass I eller klass II-moped
Behöver du en moped som går lite fortare (45km/h) som bara får framföras på vanliga vägar eller vill du ha en moped som går något långsammare (25km/h), men som får framföras på cykelbana och som kan parkeras där cyklar får parkeras? För klass II (25km/h) krävs ett förarbevis om du är född efter 1994, annars krävs inget förarbevis och för klass I (45km/h) krävs ett mopedkörkort eller valfritt annat körkort exempel bil fungerar bra.
2. El eller bensinmotor?
Det finns två olika motoralternativ: elmotor eller 4-takt. Värnar du om miljön och vill ha en tystgående moped, som är billig i både service och drift, är elmopeden det självklara valet. 4-taktsmotorn är även den miljövänlig i jämförelse med tidigare mopeder som hade 2-taktsmotor. 4-takt har en tystare och jämnare gång samt är i stort sett luktfri, och den lämpar sig väl för pendling.
3. Var kan mopeden servas?
Välj alltid ett etablerat märke som har reservdelar och verkstäder för service samt där du får bra garantier. Reservdelar till de varumärken KopEnScooter.Nu säljer kan köpas på vår hemsida och vi har över 200 servicepartners runt om i landet.
4. Nytt eller begagnat
Med en ny moped vet du vad du får och med garantier som gäller. Med en begagnad moped vet du inte vad den har för historia. Trimmade modeller är dessvärre vanligt bland begagnade mopeder och då gäller inga garantier. Det är även enkelt att återställa en timmad moped till original vid en försäljning, men har den tidigare varit trimmad har det inneburit ett högre slitage på motorn. Var extra försiktig när du väljer ett begagnat alternativ.
5. Garantivillkor
Olika märken har olika garantivillkor. De flesta erbjuder 2 års motorgaranti och vissa märken med bensinmotor har även 5 års motorgaranti, exempelvis DRAX och KYMCO.
6. Försäkring
Alla mopeder behöver en trafikförsäkring för att få framföras i trafik. Priserna mellan olika försäkringsbolag varierar kraftigt. Det är värt att kontrollera och jämföra. Vagnskada, stöld och brand ingår inte i trafikförsäkringen utan måste tecknas separat. Flera märken har en prisvärd märkesförsäkring via Zmarta, där egendomsförsäkring för vagnskada, stöld och brand ingår.
7. Växlar eller automat?
Du kanske inte väljer moped efter växellåda men det kan vara bra att veta att generellt sett så har motard- och crossmopeder ofta 6 växlar, medan alla olika typer av mopeder av typen och scooter har automatisk växellåda och du slipper växla.
8. Förvaring
Till din moped kommer du behöva en hjälm och ett godkänt lås, om du inte redan har det. Olika modeller erbjuder varierande möjligheter till förvaring. Vissa har stort utrymme under sitsen, vissa har ett mindre eller inget utrymme under sitsen. Många scooter har en praktisk krok under styret och till vissa modeller kan man även köpa till en packbox för ett extra stort packutrymme.