Så tar du hand om ditt batteri
Under våren möts många mopedägare av ett batteri som inte startar, men så behöver det inte vara! Det är inte svårt att ta hand om ett batteri på rätt sätt, det gäller bara att veta hur man gör. Här kommer därför ett par användbara tips till dig som vill undvika problem med ditt mopedbatteri.

  • Vi rekommenderar att du förvarar ditt batteri inomhus - Väljer du att förvara batteriet utomhus när det är kallt så kan batteriet ta skada och det finns risk att du behöver köpa ett nytt.
  • Underhållsladda batteriet för att det ska hålla längre - När du har ställt ifrån dig mopeden och den inte längre används så ska batteriet laddas minst en gång i månaden, det gäller både för el och blybatterier. Vi har märkt att många batterier inte får det underhåll som krävs.
  • Självklart går det bra att köra även på vintern - Batteriet är optimerat för en temperatur mellan -10 till 45 grader, men för att batteriet ska må bra så krävs en skopa kärlek och eftertanke.

Vad betyder begreppen Wh, Ah och V?
Effekten på ett elmopedbatteri anges i Wh (wattimmar) och beräknas på antalet Ah (amperetimmar) multiplicerat med antalet V (volt). Ett exempel kan vara ett batteri på 28Ah och 64V som ger en effekt på 1792Wh.

Antalet Wh kan jämföras med en bensintank på en bensindriven moped som avgör till mångt och mycket hur långt du kommer. Ju större elmopedbatteri du har desto större effekt klarar batteriet att leverera över tid utan att skadas.
Hur räknar jag ut räckvidden?
Räckvidden på en elmoped beror på många saker, men vi kommer kortfattat ange 6 aspekter:

  1. Batteristorleken enligt ovan
  2. Din och mopedens sammanlagda vikt
  3. Temperatur när du kör din elmoped. Vid +20 grader är räckvidden optimal, vid 0 grader tappar batteriet kapacitet på 15% och vid -10 grader 25%. Förvarar du din elmoped inomhus så blir räckvidden längre även om du kör i minusgrader då arbetstemperaturen hålls uppe i batteriet.
  4. Lufttryck i däcken - detta kan påverka så mycket som upp till 25%
  5. Hur pass kuperad terräng du kör i samt antal start och stopp på vägen
  6. Effekten i motorn samt hur jämt du kör

Vilken räckvidd anger vi på vår hemsida? 
De angivna räckvidderna är baserade på egna tester vid landsvägskörning dvs med ytterst få start och stopp, utan backar samt med en förare på 75kg+ som ligger på en hastighet mellan 40-45km/h. Använder du din elmoped främst för stadskörning så kan du räkna med att räckvidden är ca 20–30% lägre än angiven sträcka och beror på de faktorer som nämnts ovan.

Olika tillverkare har olika garantivillkor för sina mopeder. Vi erbjuder 2-5 års motorgaranti på alla fordon vi säljer, vilket inte är någon självklarhet. Billigast är inte alltid billigast.

Vad är det som skiljer ett billigt elmopedbatteri från ett dyrt batteri?
Cellerna i batteriet kan skilja sig och antingen vara av hög kvalitet typ märkesceller eller av typen billigare celler.

Lika viktigt är dock hjärtat i batteriet dvs BMS:en (Battery Management System) vilket är datorn som håller koll på i och urladdning av cellerna i batteriet så att de inte hamnar i obalans. En BMS har även skydd för överladdning, temperatur, urladdning och kortslutning. En billig BMS kan leda till att battericellerna tar skada oavsett om det är märkesceller eller inte.

Effekt på en elmoped? Peak power / continius power, vi reder ut begreppen!
Vad är skillnaden på continuous power och peak power?

Motorstyrkan på en elmoped anges ofta i antalet kW, men ibland kan även continuous power eller peak power nämnas i den tekniska informationen. Här reder vi ut begreppen:
Continuous power är den effekt som uppmäts som toppeffekt under 30 minuter drift och är själva snittvärdet på motorstyrkan. Denna effekt anges i registreringsbeviset / COC:t och har mätts upp av testorganisationen som har certifierat fordonet.
Peak power är ett högre värde som uppger toppeffekten, dvs det motorns peak effekt kan peaka på i kW.
Det är viktigt att du inte stirrar dig blind på dessa värden då mycket beror på den effekt som den så kallade controllern levererar ut till motorn. Det är något som kan skilja sig åt mellan modeller och tillverkarna. Vi rekommenderar att du därför kommer in till vår butik och provkör våra fordon. På så sätt märker du skillnaderna och kan välja vilket fordon just du vad du själv föredrar.