Vilket lås passar ditt fordon? Alla lås passar inte alla fordon. Behöver du hjälp att välja lås så är denna guide en bra hjälp, som guidar dig genom djungeln.

Viktigt att tänka på
Klass 3 godkänt - Försäkringsbolagen kräver att ditt fordon är låst med ett klass 3 godkänt lås för att din stöldförsäkring ska gälla. Kvalitet kostar - Dyrare lås är inte bara säkrare utan oftast väger de mindre än billiga lås. Vad som passar ditt fordon - Alla lås passar inte alla fordon. Behöver du hjälp att välja lås kan besöka vår butik eller ringa eller maila oss!

Varför ska jag lägga mer pengar på ett lås?
Skillnaden är oftast lägre vikt, robustare material och bättre kvalitet på mekanism. Det gör att det går snabbare att låsa, är snällare mot mopeden (speciellt ventilerna) och inte skapar onödig vikt att bära med som last. Dessa lås har även en mer påkostad låscylinder samt kodade nycklar som gör att du kan beställa kopior.

Vi erbjuder Masu moped-lås, SXP moped och MC-lås samt ABUS moped och MC-lås.

Olika typer av lås
Det finns olika typer av lås, bla kättinglås och skivbromslås. Skivbromslås kan vara bra om man parkerar under en kortare period.Speciella bygellås går att använda för att låsa om framgaffeln. Man ska då tänka på att även ha en hjuleker innanför bygeln och att bygeln ligger över båda gaffelbenen. Placera låset så att det blir omöjligt för tjuven att ta bort framhjul och lås. Flera av låsen från ABUS har låsgaranti. Det är en trygghetsfaktor om tjuven nu ändå lyckas bryta upp det dyraste och bästa låset. ABUS betalar ända upp till 3 000 kr på självrisken om tjuven lyckas. Läs mer på respektive ABUS-lås vilka villkor som gäller.

Kättinglås är att rekommendera för din scooter, moped eller mc. Då kan du låsa fast ditt fordon i ett fast föremål. Kättinglås är säkrare än skivbromslåsen eftersom ett kättinglås måste brytas upp på plats. Tänk som en tjuv, vad är svårast att bryta upp? Vad har du låst fast ditt fordon i, kan man enkelt bryta sönder räcket eller lyfta bort skylten där du fäst ditt lås? Det finns olika typer av kättingar. Fyrkantskätting är att rekommendera, de är svårare att klippa och har bättre vridstyvhet. En fyrkantskätting väger även mindre och är lättare att använda.

Glöm inte att underhålla ditt lås
För att ditt lås ska fungera i alla väder krävs underhåll. Om du smörjer låset med jämna mellanrum skyddar du låset mot slitage som gör att det kan kärva. Om du låser med nyckelhålet uppåt eller inte stänger låsskyddet får du in smuts och fukt som gör att mekanismen till slut börjar kärva.