Utforska våra ovärderliga tips för säker mopedkörning i denna omfattande guide. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren förare, erbjuder den länkade artikeln insikter och råd som hjälper dig att njuta av en trygg och ansvarsfull mopedupplevelse. Ta del av våra rekommendationer och vägledning för att säkerställa en säker färd varje gång.

Så åker du säkert på en moped
Det finns flera sätt att öka säkerheten när du färdas på din moped. Här tipsar vi om 7:

 1. Använd kläder som syns. Detta för att andra trafikanter ska se dig bättre då du är rätt ”liten” i trafiken.
 2. Anpassa farten efter rådande förhållanden. Särskilt i till exempel kurvor där det ofta samlas grus som kan göra att mopeden tappar fäste då du svänger.
 3. Se till att andra trafikanter vet vad du ska göra. Blinka i tid när du ska svänga med din moped och ha alltid ett vakande öga på att andra trafikanter är väl införstådda i vad du tänker göra.
 4. Ha alltid båda händerna på styret och båda fötterna på fotplattan när du kör och försök att hålla blicken minst 20 m framåt så att du upptäcker eventuella hinder i tid.
 5. Kom ihåg att dina backspeglar på din moped ger en begränsad blick bakåt. Det finns alltid en ”död vinkel” som ligger nära dig, både till vänster och höger. Ska du byta fil eller svänga se dig snabbt över axeln också för säkerhets skull. Glöm inte att samma sak gäller för bilister. Även de har en ”död vinkel” där de inte ser dig eller din moped.
 6. Utför en säkerhetskontroll av din moped innan du åker för att vara säker på att dina lampor fungerar (blinkers, fram- och bakljus, bromsljus), att däcktrycket är korrekt, att tutan fungerar och att bromsar och gas fungerar som de ska på din moped.
 7. Om du använder din moped under vintern är det viktigt att använda lämpliga däck. Det finns dubbade däck att köpa till din moped.
  Detta är extra viktigt att vara särskilt uppmärksam när du åker på en väg med mötande trafik eftersom någon av de mötande bilarna kan vara på väg att svänga vänster och alltså korsa ditt körfält. Var även uppmärksam på trafik som kommer in på din väg från höger. De kan ha missat att du kommer eftersom de oftast har blicken inställd på större fordon och lätt kan missa en moped.

Självklart ska man alltid vara försiktig i trafiken. På två hjul känns det kanske inte lika tryggt som på fyra och dessutom syns man inte lika bra i trafiken som när man kör bil. Men utvecklingen av mopeder har gått framåt i rasande fart och detta har bidragit till bland annat ordentliga och säkra skivbromsar fram på de flesta mopeder. De flesta mopeder som säljs idag är av modellen scooter vilket innebär att de är mycket lätta att köra då det inte finns några växlar utan det är bara att gasa och bromsa. Det finns ett golv som man har fötterna på och de väger inte speciellt mycket vilket bidrar till att körningen underlättas.

Trafikregler och lagar
Regler gäller för båda klasserna:

 1. Du måste ha en godkänd hjälm, E- eller SIS-märkt, för att få framföra din moped. Alla hjälmar från KopEnScooter.Nu har är godkända. Hjälmen måste också vara ordentligt fastspänd.
 2. Du får inte köra på motorväg eller motortrafikled med mopeden.
 3. Mopeden ska framföras på vägrenen om sådan finns, annars på körbanan.
 4. Du får skjutsa på en moped om den är godkänd för passagerare. Det får inte färdas fler personer på mopeden än vad den är byggd för.
 5. Den som kör moped berusad kan dömas för rattfylleri. Detta kan påverka möjligheterna att få körkortstillstånd. Det är straffbart att köra en moped som är trimmad. Vid trimning upphör alla garantier. KopEnScooter.Nu tar seriöst på det ansvar som vilar på oss som säljare av mopeder. Vi varken medverkar eller uppmuntrar till trimning men svarar gärna på frågor från föräldrar som vill veta mer om hur man upptäcker att deras barns moped är trimmad.

Gäller endast för moped klass I:

 1. Du får inte köra i cykelfält eller på cykelbanor.
 2. Du får inte köra i körfältet för fordon i linjetrafik, "bussfilen".
 3. Du får inte parkera mopeden på gång- eller cykelbanor och normalt heller inte i cykelställ.

Gäller endast för moped klass II:

 1. Du ska köra på cykelbanan om det finns en sådan.
 2. Du får köra mopeden i körfältet för fordon i linjetrafik, ”bussfilen”, om körfältet ligger placerat till höger i färdriktningen.
 3. Du får parkera på samma sätt som med en cykel (gäller tvåhjuliga klass II-mopeder).
 4. När en moped klass II har lämpliga säten och effektivt skydd mot hjulekrarna får du skjutsa ytterligare:
  a) ett barn under 10 år på mopeden
  b) två barn under sex år om du själv har fyllt 18 år.