Upptäck världen av begagnade mopeder - en resursfull guide som belyser fördelarna, övervägandena och experttipsen du behöver veta innan du gör ditt val. Läs vidare på länken nedan för att få insikter som hjälper dig göra ett välinformerat beslut när det gäller begagnade mopeder.

Bra att tänka på
När du köper en ny moped är du garanterad att den fungerar felfritt, riktigt så är det inte med begagnade mopeder. Köper du en helt ny moped levereras den i gott skick och du slipper kontrollera mopeden i minsta detalj. Du slipper lägga ut onödiga kostnader på reservdelar och tid på att reparera de fel som kommer med mopeden. Innan du köper en begagnad moped finns det därför en del saker att kontrollera.

Stöld
Det viktigast av allt är att se till att mopeden inte är stulen. Du kan kontrollera detta genom att ta reda på ramnumret och sedan jämföra det med mopedens registreringspapper. Du bör även be om ett originalkvitto från när mopeden köptes in som ny samt få fullständig information om säljaren. Att köpa en stulen moped är inte lagligt och det kan ge allvarliga konsekvenser för dig som köper mopeden om du inte tar reda på mopedens ursprung. Du kan i värsta fall bli av med den begagnade mopeden utan ersättning. Köper du en ny moped slipper du känna oro för detta.

Gott skick
Se till att den begagnade mopeden är i gott skick. En ny moped behöver du inte provköra innan du betalar för den, men det är att rekommendera vid köp av en begagnad moped. Ju fler ägare mopeden har haft och ju längre den gått desto mer brister har den. Det kan vara problem med motorn, bromsar och den kan vara trimmad. Visserligen kan du köpa en trimmad moped om du vill, men risken är att den har körts hårdare och mer vårdslöst och man kan aldrig vara helt säker vad som har ändrats i motorn. Trimmade mopeder är även överrepresenterade i svåra mopedolyckor. Köper du en ny moped gäller försäkring och garantier, men det gör det inte om mopeden är begagnad och trimmad.

Det finns en hel del risker med att köpa begagnat. Vi rekommenderar därför att du köper en begagnad moped om du faktiskt vill lägga ner tid på att meka med din moped samt att du kontrollerar att mopeden inte är stulen innan du betalar för den.