Längtar du efter att ta moped körkort. Med ett moped körkort kan du smidigt ta dig vart du vill, när du vill från en plats till en annan. Som du kanske redan vet finns det två olika klasser att välja mellan, de mopeder som når en maxhastighet på 45km/h (klass 1) och de som når en maxhastighet på 25 km/h (klass 2). Utbildningen och reglerna för de olika klasserna ser olika ut. Här förklarar vi hur du tar ett moped körkort för klass 1 och förarbevis för klass 2, steg för steg:

Moped klass 1
För att påbörja en mopedutbildning för klass 1 (AM körkort) måste du ha fyllt 15 år, men du kan påbörja utbildningen när du är 14 år och 9 månader. Innan du börjar utbildningen behöver du ansöka om körkortstillstånd hos Transportstyrelsen och fylla i en hälsoblankett. Det kan du enkelt göra elektroniskt på Transportstyrelsen.se. Du måste även göra en enklare synundersökning hos en optiker för att få körkortstillstånd. För att sedan ta moped körkort måste du vara inskriven hos en utbildare och övningsköra där. Privatkörning är inte tillåtet. Se därför till att välja en bra trafikskola som kan hjälpa dig. Fråga gärna dina vänner och jämför olika alternativ med varandra.

Moped klass 2
Om du vill köra moped klass 2 behöver du endast ett förarbevis, inget körkortstillstånd eller moped körkort krävs. För att få ett förarbevis måste du ha fyllt 15 år, men de praktiska delarna kan du påbörja om du har fyllt 14 år och 9 månader. Sedan behöver du gå en utbildning och göra ett kunskapsprov hos en godkänd utbildare. Privatkörning för moped klass 2 är heller inte tillåtet. Om du fyllde 15 år före 1 oktober 2009, behöver du däremot inget förarbevis för moped klass 2.